PT Niklas

Momsredovisning & förenklat bokslut med mera
God dag!

Idag har jag arbetat med ren administration inom företaget och slutfört min momsredovisning samt påbörjat mitt förenklade bokslut till skatteverket och till företaget. På nyårsafton återupptar jag mitt bokslutsarbete i en s k förenklad metod p g a jag innehar bolagsform enskild firma ;).
Allt är på gott och ont oavsett vilken bolagsforma man än har. Det viktigaste är två saker oavsett bolagsform och det är 1) Ha kontroll av gällande aktuell lagstiftning samt myndighetsföreskrifter och 2) Att ha full kontroll på alla dokument både digitala och i pappersform samt ordning och reda inom hela företaget både vad gäller ekonomi, pågående arbeten, avslutade arbeten samt kommande arbeten m.m. Ja som ni ser... det är ett stort ansvar att vara företagare idag och en del saker kan i allmän syn uppfattas som enkelt att hantera, "Men"!.... Om du gör fel mot pappa staten.... Då kan du som är juridiskt ansvarig bli åtalad i värsta fall med andra ord, stämd av staten för bland annat brott mot bokföringslagen samt några andra kända vanliga rubriceringar inom ekobrottmål.
Om det inte går till domstolsförhandling, så är det vite "företagsböter" som man får betala samt rätta till det som är felaktigt med krav från exempelvis skatteverket etc.

Jag håller med många egenföretagare att det är lätt att vara egen chef, men det hela konceptet från statens sida bygger på "frihet under ansvar" ;). Så länge som du gör helt rätt ifrån dig så bör det inte finnas något särskilt att behöva oroa sig över mer eller mindre.
Kunskap är som tidigare sagt lika med makt och ju mindre du kan om saker och ting som egen företagare ju mer får du anlita dig till exempelvis genom att anlita en redovisningsbyrå, jurister, andra rådgivare etc. Det finns mycket hjälp i samhället att få både som privatperson och som företag.

Långsiktig planering av ekonomi är att starkt rekommendera från min sida både som privatperson och framför allt som företagare.
Ett hett tips från mig till er företagare som gillar att ta s k "risker" i ökande kapital är att tänka väldigt genomtänkt strategiskt och helst ska det vara "vattentätt" av den metod som du vill tjäna pengar på inom riskområdet. Källan till att lyckas med detta är att alltid ha en s k plan A, plan B osv.

En annan användbar metod gällande strategi som företagare är att köra mitt genomtänkta koncept som innebär "win-win".
Win-win är en vattentätt strategi som funkar i de allra flesta fall och detta grundar jag på egen upplevd erfarenhet som företagare.
Vad får jag ut som egen företagare av denna säkra metod inom riskområdet tror ni? - Jo, en mindre vinstmarginal men fan så mycket säkrare att "gå i mål" med din genomtänkta samarbetsstrategi. Om du samarbetar med en eller flera så vill ju alla ta del av den goda kakan i det här fallet handlar det som satsat kapital ;). Win-win modellen bygger på överenskommelser hur vinsten ska fördelas där alla parter blir "vinnare" i någon form. Sedan om det handlar i stor eller liten form som vinnare är en helt annan fråga ;).

En klassisk win-win metod är att exempelvis två företagare gör upp om ett samarbete där båda tjänar pengar på sina sätt och vis i själva dealen "avtalet". Vi säger att företag A innehar erforderlig efterfrågad kompetens medans företag B inte har det, men har en annan resurstillgång för samarbetet som är lokal med eventuell utrustning. Företag A+B träffar varandra och på ett affärsmöte ingår dessa företag ett samarbetsavtal där båda delar på upplägget och båda delar på vinsten. Företag A håller föredrag på plats hos företag B:s lokaler och använder företag B:s befintliga utrustning på platsen. Åskådare som kommer på detta event måste ju "betala" ett inträdespris för själva utbildningen/föreläsningen.
Nu har vi fått in en engångssumma för inträdet, men sen då?
Självklart går det att fortsätta tjäna mer inom samarbetsavtalet genom vidare försäljning på plats som avtal som åskådare kan binda upp sig på eller köpa ett tjänst för endast ett tillfälle etc.

När eventet är avslutat så räknar man ihop alla intjänade pengar och delar upp efter överenskommelsen i avtalet.

Detta är den praktiska biten av win-win modellen, men ni får inte glömma bort pappa staten i det hela som alltid ska ha ett finger med i spelet på ett eller annat sätt ;).
Detta ska både företag A+B redovisa vid deklaration samt momsredovisning. Detta är på det här sättet som pappa staten "skatteverket" har möjlighet till insyn i alla företag med vad för typ av ekonomiska affärer som görs både in och ut genom företaget ;).

Må så gott så länge, vi hörs!
Snart höjs skatten på drivmedlet!
God dagens på er mina kära läsare!

Den 1:a januari på söndag höjs skatten på drivmedel och jag ska försöka tanka upp innan prisändringen.
Jag tycker att det är för jävligt att behöva höja skatten på drivmedel, tänk vilket litet land vi är i förhållande till våra andra länder på jordklotet som är de stora riktiga "miljöbovarna" och vi "lilla Sverige" liksom ska såklart ALLTID toppa listorna i världen på att betala mest skatt av alla länder och betala mest bidrag av alla länder och ALLTID betala för andra länders olika pengabegär.
Vart är vårt land på väg mot egentligen rent ekonomiskt?
Jag har full förståelse att stora etablerade svenska företag faktiskt väljer att fly sitt eget land pga. det fruktansvärda felaktiga politiska beslut som bestäms vilket bar gynnar 2 stycken parter. Statskassan och alla som ska ha någon form av bidrag "gratis pengar" på skattebetalarnas bekostnad :(. Varför vill inte riksdagspolitiker göra ett bättre gynnsammare och vänligare Sverige för åt sina egna skattebetalare? Nu är jag ingen politiker, men till slut kokar gröten över när det helt enkelt blir bara för mycket av det dåliga! Om vår statskassa ligger på så mycket minus kontra alla pengarhål som blöder kraftigt konstant, varför inte bara dra in så mycket bidrag i samhället som möjligt för att jämna ut ekonomibalansen istället för att höja den redan rekordhöga skatten ytterligare!????

Aja, nu lämnar vi politikområdet... Igår tränade jag konditionsträning på roddmaskinen och löptränade på löpbandet 6 km med intervall ;). Därefter blev det ben press 200 kg och avslutningsvis sittande rodd med styrketräning på 90 kg ;). Stretchingen gick bra och det blev en effektiv träningstid på 1 1/2 timme ;D.

Det här året 2016 har hittills varit det bästa ekonomiska året för företaget och jag har spännande utmaningar under kommande år 2017. Företaget har hittat bra lämpliga massagelokaler, men massagekunder är så pass få i dagens läge att det inte är ekonomiskt gynnsamt att inviga en lokal för den typ av verksamheten än. Det som går bäst för företaget är personlig träning. Det gläder mig mycket att se att träningstrenden "still going stronger" med tanke på vilken snabb takt som träningslivet växer sig i och gymlokaler som poppar upp lite när som helst var som helst ;).

Nu vill jag önska mina läsare ett riktigt Gott Nytt År 2017!
En solig lördag den 22:a december
 
God dag på er mina läsare!

Det är fortfarande för varmt i Stockholm för att ligga på så många plusgrader en torsdag i december dag 22 2016. Jag plockade upp de nya gymredskapen upp på vinden.
Idag är 400 stycken armisar gjorda och slutför mina sista 100 imorgon. Hade inte så mycket att berätta om just idag.

Vi hörs så länge!